‘Geçmiş deneyimlerden öğrenerek pratik yollarla problem çözme metodu.’ Oxford English Dictionary
Yukarıdaki tanım, ‘Sezgisel’ (Bilişsel diye de kullanılabilir) kelimesinin Oxford İngilizce Sözlüğündeki tanımıdır. Sezgisel Analizi anlayabilmek ve uygulayabilmek için bu tanımı parçalamak ve öyle incelemek daha faydalı olacaktır;
Bu tanımlamalara dayanarak Sezgisel Analizin tanımını, “Kullanıcı Arayüzü Tasarımında, kullanılabilirlik problemlerini bulmak, bir veya daha fazla (maksimum üç ya da dört kişi yeterlidir) Kullanıcı Deneyimi Uzmanı ile acil hedeflere ulaşmak için pratik bir yöntem kullanan yaklaşımdır.” şeklinde yapabiliriz.
Bir kullanıcı arayüzünün sezgisel analizi, önceden belirlenmiş bir dizi sezgisel tarama prensiplerine ve nitel yönergelere dayanır. Bir sitenin değerlendirilebileceği yüzlerce kriter olsa da, birçok UX uzmanı Jacob Nielsen’in Kullanıcı Arayüzü Tasarımı için 10 Sezgisel Kullanılabilirlik Yöntemine göre hareket eder.
Diğer Sezgisel Yöntemlerin bazıları;
Sezgisel Analiz yapmanın birçok faydası vardır:
Sezgisel Analizin göz dolduran faydalarının olmasına rağmen, en büyük dezavantajlarından biri çalışmayı yürütmek için deneyimli bir ya da birkaç uzmana ihtiyaç duymasıdır. Yine Jakob Nielsen How to Conduct a Heuristic Evaluation makalesinde, problemlerin %75’ini tespit edebilmek için en az 3 ila 5 arasında Kullanıcı Deneyimi Uzmanının bu çalışmayı yapması gerektiğini vurgulamıştır.
https://www.nngroup.com/articles/how-to-conduct-a-heuristic-evaluation/ adresinden alındı.
Her kullanıcı deneyimi metodunda olduğu gibi Sezgisel Değerlendirmede de başlamadan önce hedefleriniz belirlemek önemlidir. Tek bir sayfayı mı, birden fazla sayfayı mı (hangileri) yoksa bir kullanıcı akışını (görevi) mı analiz etmek istiyorsunuz? Başlamadan önce bu hedefleri belirlemek, neyin tam olarak değerlendirilmesi hakkında bize kılavuz olacaktır.
Yerine göre kullanıcılarınızın kim olduğunu bilmek de önemlidir. Kullanıcılarınızın demografik özellikleri, ihtiyaçları, motivasyonları ve davranışları hakkında bilgili olmanız, arayüzü değerlendirirken onlar ile empati kurmanıza ve ürünün onlar için önemli olan noktalarını farketmenizi sağlayacaktır.
Artık başlayabilirsiniz.
Kullandığım ve kullanmadığım Sezgisel Analiz Yöntemleri için form kalıplarını yazının sonunda sizinle paylaşacağım. Ben ağırlıklı olarak Jacob Nielsen’in ve Userfocus’un yöntemlerini kullandığım için bunlara daha sonraki bir yazımda daha detaylı bir şekilde değineceğim.
Aslında bütün olay, kullanılabilirlik problemlerini bulmak ve nasıl çözümler ya da iyileştirmeler yapılabileceği hakkında bir tartışma başlatmaktır. Sunum için hazırladığınız formları göstermektense sonuçlarınız için görsellerin veya videoların olduğu slayt sunumu hazırlamanız çok daha anlaşılır olacaktır.
Sezgisel Analiz size sadece sorunların nerelerde olabileceğini gösterir. Erken aşamada ve az maliyetli işlerde çok fazla iş yapabilirsiniz ama unutulmaması gereken şey; siz kullanıcılarınız değilsiniz. Ürün, hizmet ya da servisinizi kullanıcılarınız ile test etmediğiniz sürece ne kaçırdığınızı bilemeyeceksiniz.
namárië